
Modinette is het begin van onze opleiding waarin de eenvoudige grondpatronen aan bod komen, deze module is een belangrijk onderdeel van de opleiding, want hier wordt de basis gelegd tot Lerares Coupeuse.
Costumière is een opleiding waarvan de belijningen van een vrouw meer de aandacht krijgen. Na de basispatronen die geleerd zijn bij de Modinette-opleiding, gaan wij ons verder verdiepen in de patronen.
Voor dames komt het intekenen van de bustenaad en het tailleren uitgebreid aan de orde. Hiermee kan op verschillende plaatsen ruimte worden ingenomen, zodat het kledingstuk een betere pasvorm krijgt.
Daarnaast krijgen verschillende ingezette mouwen, waaronder de mantelmouw, japonmouw, kopmouwen etc. de aandacht.
Ook de kimonomouw biedt meer perspectief door bij de pols eerst de halve schouderbreedte naar beneden te gaan en daarna de halve mouwwijdte af te zetten. Het vervolg de hele schouderbreedte naar beneden. Costumières leren hierbij ook het inknippen en uitleggen toepassen.
Nieuw bij Tailleuse is dat er dieper ingegaan wordt op de pantalon en pantaloncorrecties. Daarnaast leren de tailleuses de raglanmouw, het raglanoksel en het verwerken van diverse coupeverwerkingen.
Daarnaast krijgen tailleuses les over stoffen- en warenkennis. De tailleuses werken alleen met de tekst achter de verticale streep. Hierover krijgen zij tijdens het examen mondeling theoretische vragen en vragen over stofstaaltjes.
Coupeuse een opleiding, zeer gevarieerd in allerlei moeilijkheidsgraden. Het kostuum- en mantelvak is wel erg belangrijk bij deze opleiding maar moeilijke asymmetrische/gedrapeerde modellen doen er niet voor onder.
Het kostuum- en mantelvak, de damescoupe met als binnenwerk haardoek en verwerkt op de Engelse coupe.
Diverse soorten mouwverwerkingen: De mantelmouw die men leerde bij Costumière maar nu ook met ingetekende ondermouw/groot uitgediept armsgat/lange ruglengte. Raglanmouwen met raglanoksel, een heel belangrijk onderdeel bij Coupeuse. Het raglanoksel wat toe gepast moet worden wanneer het patroon van elkaar af kan door middel van een naad! De aangelegde mouw bedoeld voor een strakke kimonomouw, dan is het ingezette okselstuk, de spie of drop aan de beurt.
Op het examen is de opdracht één model op de Wener Coupe of op Afwijkende maten tekenen. Bij beiden patronen bent u verplicht bij een raglanmouwmodel of kimonomouw een basis mouw aan te leggen. Een mouw aantekenen is niet mogelijk i.v.m. het verloop van de schouders /armsgat.
Bij de opleiding Coupeuse moet men er vanuit gaan dat het patroon van vele modellen in fases uitgewerkt moeten worden om tot het uiteindelijke resultaat/gevraagde model te komen. Dit geldt ook voor de moeilijke mouwen en halsafwerkingen die voor dit examen gemaakt moeten worden.
Een beperkt onderdeel van deze opleiding is het modetekenen, met als uitgangspunt in proportie een model te kunnen tekenen. Het getekende model moet zodanig te zijn getekend dat het duidelijk is en er evt. een patroon voor kan worden getekend!
Voor a.s. Coupeuse is het oefenen met onbekende pittige modellen van hoogst belang.
Als lerares, de cursist moeilijke modellen aanreiken om de a.s. Coupeuse te laten uitwerken is geen overbodige luxe.
Er zijn twee ‘soorten’ leerlingen die nu aan deze opleiding beginnen: de ene groep heeft net het Coupeuse-examen gedaan de andere Handwerkontwerpster of Modiste. Het vak Coupeuse-Leidster is een voorbereiding op het Lerares-Coupeuse examen. Het belangrijkste van dit vak is het tekenen en maken van vooral herenkleding, aangevuld met dameskleding met moeilijke details, zoals jabots, volants en mouwen.
Voor de Heren coupe leren de cursisten drie grondpatronen + bijbehorende mouw.
Herenoverhemden en pyjama’s worden op het jongens grondpatroon getekend.
Herencolberts en jacks worden getekend op de Russische coupe.
Herenvesten op de Dresdener coupe.
Alle lesstof uit het boek Stoffen- en warenkennis is bestemd voor Coupeuse-Leidster Hierover krijgen zij tijdens het mondeling examen theoretische vragen en vragen over stofstaaltjes.
Ook voor coupeuseleidster telt veel tekenen en uitwerken.
Handwerkontwerpster is een vak dat een samenhang van patroontekenen / naaien / afwerken en borduren heeft.
Borduren geeft afwisseling bij het naaien en patroontekenen.
Handwerkontwerpster is niet alleen bedoeld als onderdeel van onze opleiding tot Lerares-Coupeuse maar ook voor diegene die deze opleiding buiten de andere vakken om wil volgen en dan ook afzonderlijk examen voor kan doen.
Als men fantasie en tekenaanleg heeft mag men er zelf motieven voor ontwerpen maar wel oppassen dat de stijl van de techniek met z’n historische achtergrond aanwezig is, mede omdat deze vaak een bepaalde betekenis hebben.
Het is daarom ook aan te raden dat de cursist hierover boeken uit bijv. de bibliotheek naslaat.
De handenarbeidtechnieken zoals: sjabloneren, brandschilderen, glasschilderen, linoleumsnijden, koperdrijven, pitrietvlechten, batikken en leerstempelen zijn niet verplicht voor het examen maar soms toch leuk om te doen.
De motieven zelf ontworpen of uit onze boeken moeten uitgewerkt worden in briefkaartmodel (circa 10 bij 15 cm.). Het mogen losse motieven zijn maar ook enkele motieven in één ontwerp.
Voor 10 technieken moet er zelf een ontwerp worden gemaakt. Het leren ontwerpen wordt geleerd in ons boek Handwerkontwerpen en tekenen.
Boeken over architectuur en kostuumgeschiedenis vergroot de kennis.
Modiste is een opleiding waar men veel creativiteit in kwijt kan bij het maken van hoeden, bloemen en sieraden.
In ons nieuwe Modiste-boek wat afgelopen juni is verschenen staan de grondbeginselen van de drie onderdelen en enkele voorbeelden. De cursist moet zelf haar kennis verbreden met lectuur / boeken / internet.
Er zijn tientallen mogelijkheden voor een Modiste in het maken van sieraden, zowel van kosteloos materiaal als kostbaar materiaal. Een Modiste hoeft echt niet met allemaal peperdure materialen te werken, kosteloos materiaal kan zeker ook uitdagend zijn.
Het huidige modebeeld springt momenteel volop in op accessoires en geeft het kledingstuk wat gedragen wordt vaak meer waarde.
De opleiding Modiste kan evenals Handwerkontwerpster afzonderlijk worden gevolgd, alleen als men Lerares-Coupeuse wil worden is het een verplichte opleiding.
Lerares-Coupeuse is de laatste module van onze opleiding tot het zelfstandig lesgeven.
Als men alle vakken volgens het ENSAID-systeem met goed gevolg heeft afgerond kan er aan Lerares-Coupeuse begonnen worden.
Voorafgaand aan de opleiding Lerares-Coupeuse is een deelname certificaat van de ENSAID LIO-dag nodig. Deze wordt uitgereikt na deelname aan een LIO-dag welke 1x per jaar in oktober/november wordt gehouden. Het deelname certificaat is 2 jaar geldig.
Wees dus als lerares alert als u een a.s. Lerares-Coupeuse krijgt dat zij/hij vroegtijdig aangemeld wordt voor de LIO-dag.
Een a.s. lerares is verplicht minimaal een half jaar te assisteren bij een ENSAID-Lerares en hierover een stageverslag te schrijven.
Geslaagd voor Lerares-Coupeuse en licentierechten betalend, geeft de bevoegdheid om les te geven volgens het ENSAID-systeem.
Opleiding met als doel het behalen van een Modint gecertificeerd diploma. De examens worden gehouden via het LPM.
Bel, mail of loop gerust eens binnen voor meer informatie